Back To Top
Τα πλαστικά καπάκια που συλλέγονται, προσφέρονται σε εταιρίες ανακύκλωσης και με το χρηματικό αντίτιμο, προσφέρονται αναπηρικά αμαξίδια σε οργανισμούς αναπήρων και παραπληγικών, καθώς και σε συλλόγους συμπαράστασης ανηλίκων θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.
Τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι συνήθως τόσο μικρά, που εύκολα μπορεί να παραβλέψει κανείς τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στο περιβάλλον. Αν πετάξεις ένα στο δρόμο, στο πάρκο ή στην παραλία, πιθανόν να μην το θεωρήσεις και σπουδαία υπόθεση. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από αντικείμενα που βρίσκονται περισσότερο στα σκουπίδια παραλιών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καθαριότητας και είναι το δεύτερο πιο συχνά πεταμένο αντικείμενο μετά τα αποτσίγαρα.
Πόσο αξίζουν τα καπάκια αν πουληθούν σε μία εταιρία; 15 – 20 λεπτά το κιλό ή καλύτερα ένας τόνος αποφέρει σε μέση τιμή περίπου 180 ευρώ. Μικρό ποσό, θα πει κάποιος, σε σχέση με την ποσότητα που απαιτείται για να συμπληρωθεί ένας τόνος (περίπου 540.000 καπάκια μπουκαλιών) και την αξία ενός αναπηρικού καροτσιού (από 150 μέχρι 3.000 €).
Όμως εμείς μαζεύουμε καπάκια γιατί:
α. μειώνουμε τον όγκο των «άχρηστων» σκουπιδιών που πετιούνται στους κάδους ή στο έδαφος και αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα.
β. αναπτύσσουμε την περιβαλλοντική – οικολογική συνείδηση μας εντάσσοντας την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας.
γ. κυρίως όμως γιατί νιώθουμε την ανάγκη να συμβάλουμε και να προσφέρουμε σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης όπως αυτή.